top of page

דאטה סנטר בעידן הענן והבינה המלאכותית

  • Writer: Chen Azaria
    Chen Azaria
  • 3 days ago
  • 4 min read

מהפכת הבינה המלאכותית (AI) מתרחשת כיום במהירות חסרת תקדים: יישומי AI מתקדמים דורשים כוח חישוב עצום ונפחי אחסון אדירים של נתונים, ובמרכז התופעה עומדים מרכזי הנתונים – “התשתית העיקרית שמניעה את הבינה המלאכותית”. ניתוח המגמות העולמיות מראה כי מעבר להטמעת שירותי ענן (Cloud) וליישום מתגבר של AI יוצר ביקושים עצומים לשדרוג והרחבת תשתיות דאטה סנטר.


צמיחת שירותי הענן והתפשטות יישומי ה-AI יוצרים עומס אדיר על תשתיות המחשוב. כ-90% מתקציבי ה-IT העולמיים עדיין מנוצלים במערכות פנימיות (on-premises), מה שמשאיר פתח עצום לצמיחת שירותי ענן. במקביל, דו”חות של Pimco מעיד על כך שהוצאות ההון (CapEx) של חברות הטכנולוגיה ממשיכות לעלות, ויותר ויותר השקעות מופנות לתשתיות דיגיטליות בענן וב-AI. במילים אחרות, מרבית התקציב המושקע כיום מופנה לשדרוג והרחבת השרתים ומרכזי הנתונים, כדי לתמוך בביקוש הגובר לשירותי ענן וביכולות AI חדשות.

מרכזי נתונים הפכו בשנים האחרונות ליעד השקעה אטרקטיבי לאור גידול יציב ובולט בביקושים מצד תחומי הענן והאינטליגנציה המלאכותית. מגמות אלה מבססות ביקוש ארוך-טווח: הנתונים ממחישים שהרחבת שירותי הענן ושלל יישומי AI מדיחה ממקומה פרויקטים ישנים ומייצרת קרש קפיצה להשקעות תשתית הנדרשת למחשוב עתיר-עוצמה. את היתרונות העיקריים של השקעה בתשתית מרכזי הנתונים אפשר לסכם כך:


ביקוש יציב ומתמשך: מרכזי הנתונים הם תשתית בסיסית לכלכלה הדיגיטלית – מאכסון שירותי ענן ועד רשתות AI מתקדמות. לכן הצורך בהם נמנע מתנודות קיצוניות ונתמך בשינויים ארוכי-טווח במודלים עסקיים. למעשה, בארה”ב לבדה מתוכננת השנה תוספת של כ-5,000 מגה-ואט קיבולת מרכזי נתונים, שהם כ-1% מצריכת החשמל הארצית.


מניעים טכנולוגיים – ענן ו-AI: תחומים אלה מערערים את הסטטוס קוו המחשובי ומעבירים משאבים לכיוון מרכזי נתונים. ניתוחים תעשייתיים מעריכים שעד 2030 בין 60% ל-70% מכלל קיבולת המרכזים העולמית תוקדש לעיבוד יישומי AI, וצורכי המחשוב והאנרגיה יגדלו במאות אחוזים. מגמה זו מובילה לשגשוג השקעות הון (CapEx) – חברות השירות בתחום הענן הגדולות מגדילות בשנה אחר שנה את ההשקעות במתקנים עבור GPU וניתוחים מתוחכמים.


הפוטנציאל הפיזי–תשתיתי: מרכזי הנתונים משלבים אלמנט נדל”ן משמעותי – קרקעות מיוחדות, מערכות חשמל וקירור ותשתיות תקשורת – בדומה להון תשתיתי תעשייתי. השקעה בנכסי מרכזי נתונים מאפשרת ליהנות מהכנסות שכירות גבוהות ויציבות (בדומה ל-REIT) לצד ערך נכס ממשי. ניתוחים פיננסיים מוסיפים שהיקפי ההשקעות העולמיות המתוכננות במרכזי נתונים הם עצומים – למשל, בארה”ב מעריכים כי יותר מטריליון דולר יושקעו ב־5 השנים הבאות בעוד מטריליון נוסף ברחבי העולם.


אפיקי השקעה מגוונים: אפשר להשקיע באופן ישיר ברכישת נכסים ומרכזי נתונים (כדוגמת רכישת קרקעות או מבנים תפעוליים), אך צמחו גם מנגנוני השקעה עקיפים. ישנן קרנות תשתית ייעודיות הדוגלות בהשקעה בפרויקטים של תשתית דיגיטלית – הן בבורסות המובילות והן בהשקעות פרטיות של גופים השקעה.


השילוב בין ביקוש חסר תקדים לתשתית מסיבית לצריכה גבוהה של אנרגיה וכוח מחשוב יוצר הזדמנות השקעה. במבט רחב יותר, מחקר עולמי מצביע שדרישות ה-AI יגדילו את גידול המרכזים בעשרות אחוזים בשנים הקרובות, כשכבר בקרוב כ-70% מהקיבולת בעולם יושקעו במרכזים המותאמים ל-AI. יחד עם זאת, מכיוון שמספר המקומות הזמינים לבניית מרכזי נתונים אינו עולה באותו קצב, הפרויקטים הקיימים צוברים ערך ולחברות יש תמריץ להרחיב את השקעות ההון שלהן לקראת תגבור מיידי של השירותים הדיגיטליים וה-AI.

לצד היתרונות שצוינו, קיימים גם מספר סיכונים שיש לקחת בחשבון:

הייפ בשיא - מחירי רכישה ושווי שוק גבוהים:

הביקושים האדירים יצרו סביב התחום הייפ משמעותי: שווי החברות בתחום מרכזי הנתונים זינק, וחלק ניכר מהנכסים נסחרים כיום בשוויים גבוהים מאוד. עלויות הרכישה הגבוהות באות לידי ביטוי גם בשוק הפרטי, כאשר עסקאות רבות נסגרות בתמחורים שהיו נחשבים בעבר לאגרסיביים במיוחד.


הצפת כסף – כניסת קרנות אלטרנטיביות:

לתחום זורמים כספים רבים: כמעט כל גוף השקעות גדול או יצרן נכסים אלטרנטיביים מוביל הקים קרן ייעודית להשקעה במרכזי נתונים או מנהל השקעות בתחום. משמעות הדבר היא שההיצע צפוי לגדול משמעותית בשנתיים הקרובות, כאשר פרויקטים רבים נמצאים כבר בשלבי פיתוח.


צפי לעודף היצע בשנים הקרובות:

לפי דו”ח של גולדמן זקס, התרחיש המרכזי צופה שהביקושים ימשיכו לגדול עד לשיא בסוף 2026, אך לאחר מכן תתרחש היחלשות, כתוצאה מעודף היצע של מרכזי נתונים חדשים שנבנים בימים אלו (ראו גרף המצורף מהדו”ח). כלומר, השקעות רבות שמקודמות כיום עשויות להבשיל דווקא כאשר השוק יתחיל להראות סימני רוויה.

גם צד הביקוש עשוי להיחלש:

נוסף לסיכון מצד ההיצע, גם צד הביקוש מציג סימני האטה ראשוניים: חלק מחברות הטכנולוגיה המובילות כבר הודיעו על קיצוץ בתקציבי ההון שלהן. אם מגמה זו תתרחב, היא עשויה להפחית את הביקושים החדשים למרכזי נתונים ולפגוע בהחזרי ההשקעה הצפויים.


סיכום:

מרכזי הנתונים הם חלק מהותי מעידן הבינה המלאכותית והענן, ומספקים כיום חלופת השקעה לצד סיכונים מתהווים. לנוכח האתגרים המסתמנים, משקיעים צריכים לאמץ גישה זהירה יותר: להעדיף השקעות סלקטיביות באיכות גבוהה, לבחון בקפדנות את יכולות הפיתוח והאנרגיה של כל פרויקט, ולנטר באופן רציף את שוקי הטכנולוגיה והרגולציה. תשואה אטרקטיבית תושג ככל הנראה על ידי שילוב בין חשיפה ישירה לנכסים מובילים לבין השקעה בתשתיות אנרגיה תומכות.


דיסקליימר:

אין באמור בפרסום זה משום הצעה כלשהי לציבור או הזמנה להשקעה כלשהי, אלא פרסום והצגה של פרטים כלליים בלבד. המאמר ותוכנו, מסתמך על מידע פרסומים הנתונים שהגיעו מצדדים שלישיים, והם הונחו כנכונים מבלי שהחברה בחנה או אימתה את נכונותם. המידע המוצג בפרסום זה אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המותאם אישית וספציפית לכל אדם תוך התחשבות בנתוניו, צרכיו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו.


מקורות:

מצגת PIMCO (אוקטובר 2024): Data Centre Demand in Light of .Hyperscaler Growth and AI.

Goldman Sachs Global Investment Research,Global Datacenters: Introducing the GS Datacenter Supply/Demand Model – We See a Tightening Market Through 2026.

 
 
 

Comments


bottom of page